De post-Biya: een onvermijdelijke grootschalige crisis in zicht in Kameroen

0

De Rdpc, de presidentiële partij, heeft een sluier op de doos van Pandora opgelicht met het proces van vernieuwing van de leiders van de partij. Er waait een uiterst crisogene wind over Kameroen die al in de greep is van alle divisies.

1 -De machtszonen in de strijd om de controller te behouden
Door de politieke biotoop van Kameroen in zijn configuratie te onderzoeken, is het zeker dat de politieke zonen van de centrale en zuidelijke regio’s degenen zijn die de publieke opinie regelmatig naar voren brengt als mogelijke actoren die actief werken om hun kampioen op de presidentiële stoel te vervangen.

In de eerste plaats komt de naam van de secretaris-generaal van het presidentschap van de republiek, die tevens minister van staat is, voortdurend naar voren zonder dat de betrokkene officieel heeft bevestigd dat hij voornemens is om voor één dag de plaats van Paul Biya in te nemen . Raad en niets dan speculatie die de inwoner van Minta onberoerd laat.

Hij is van alles beschuldigd, van alles verweten, maar behoudt het vertrouwen van de president van de republiek en verslaat het record voor een lang leven in de functie. Hoeveel « poorten » heeft hij overleefd en hoeveel zijn er nog onderweg? Cangate, Covidgate, zijn de meest klinkende die rond de diplomaat zijn losgebarsten.

Zijn tegenstanders fluisteren in alle huisjes dat het de paraplu van de First Lady is die hem warm houdt op het station, zeker een bekentenis van hulpeloosheid van de kant van de laatste jegens deze zoon van Upper Sanaga, die bepaalde talen volledig aankondigen openlijk conflict met de zuidelijke clan, dat zou worden bezield door dezelfde presidentiële bedoelingen.

In deze toegeschreven intenties, echt of niet, worden twee persoonlijkheden uit het Zuiden voortgestuwd door de geluiden op het podium. Louis Paul Motaze de penningmeester van de Republiek en de biologische zoon van het staatshoofd, Franck Biya. De eerste moet beangstigend zijn door de kwaliteit van de dossiers die hij heeft moeten beheren, die hem een ​​zekere beheersing van staatszaken kunnen geven.

Wat de tweede betreft, met de wind van dynastieke successen die waait in Centraal-Afrika, moeten veel vrijers vrezen dat het staatshoofd de zetel aan de zoon zou kunnen afstaan, zoals onlangs in Tsjaad, in Gabon, precies zoals het is. in Equatoriaal-Guinea en zelfs in Congo. Hebben deze familieleden van de president van de republiek, wat hem betreft, een greintje kans om hem op te volgen? Natuurlijk, maar de obstakels zijn talrijker dan de faciliteiten.

Ten eerste heeft de N’nom Ngui gedurende zijn lange leergezag ‘strikt genomen niet gewerkt voor de optie van een opvolger, zoals hij zelf erkent, ervan verzekerd dat wanneer het moment daar is, zijn landgenoten in alle sereniteit een president zullen kiezen.

In landen met een dynastieke opvolging wordt dit scenario echter voorafgegaan door de oprichting van een heel systeem, een echt adjuvans. In Kameroen, in afwachting van de voltooiing van de vernieuwing van de leiders binnen de Rdpc, is het moeilijk te wedden dat de zonen van Paul Biya, afkomstig uit dit deel van het land, de gunst van de voorspellingen zullen hebben.

Daarnaast wordt de clash tussen de verschillende persoonlijkheden aangekondigd. Toch merken we op met betrekking tot Franck Biya, hij die niet openlijk in politieke zaken is ondergedompeld, dat er al geruime tijd een beweging aan het werk is die zijn naam draagt ​​en hem presenteert als een alternatief voor de macht van Paul Biya.

2-De boeman Septentrion, klauwt uit met volledige controle
Aboubakar Ousmane Mey, een zoon van het noorden, uitgenodigd voor een primetime televisieprogramma op Equinoxe Tv, gaf onlangs aan dat de Grand-Nord, namelijk de drie regio’s van Adamaoua, het noorden en het verre noorden, ten tijde van de de strijd om de opvolging aan de top van de staat gaat niet stilzitten met het eten van pinda’s. Ze, vertrouwde hij toe, zouden « kernenergie in de reactoren stoppen ».

Dit betekent dat de politieke elites van dit deel van het land verenigd zijn in het vooruitzicht van successiegevechten in alle betekenissen van het woord. Deze zoon van het Verre Noorden heeft ook de machtszonen gewaarschuwd tegen elke wens om te manoeuvreren om de president van de republiek op te volgen. Hij nam geen blad voor de mond door brutaal te zeggen dat ze zullen vechten voor de verovering van de macht.

Vervolgens schatte hij dat Maurice Kamto, de uitdager van Paul Biya bij de laatste presidentsverkiezingen, de bladzijde moet omslaan en zich moet voorbereiden op de nieuwe volksraadpleging. Hij gaf ook aan dat deze politicus veel van zijn energie en zeker naar zijn zin, voor niets besteedt. De leider van de Mrc, merkte hij op, is een belangrijke figuur met wie het beleid van het Noorden allianties zou kunnen smeden.

In deze dynamiek van opvolging herinneren we ons dat niet lang geleden de minister van Territoriaal Bestuur de Beweging van Tien Miljoen Noorderlingen ontbond, die op het podium werd geprojecteerd onder leiding van journalist Guibai Gatama. In dit deel van het land moet ook worden opgemerkt en dit is niet onbelangrijk, dat alle politieke en elite-formaties over het algemeen oplettend en stil zijn. Dit is de reden waarom het vertrek van Aboubakar Ousmane Mey wordt gezien als een boodschap aan de andere kanshebbers voor de presidentiële stoel. [’AdministrationterritorialeadissoutleMouvementdixmillionsdenordistesquiseprojetaitsurlascènesouslahoulettedujournalisteGuibaïGatamaDanscettepartiedupaysilfautaussiremarqueretcelan’estpasanodinquetouteslesformationspolitiquesetélitessontàl’observationetausilencedansl’ensembleC’estpourquoilasortied’AboubakarOusmaneMeyestperçuecommeunmessagelivréauxautresprétendantsaufauteuilprésidentiel

Of het nu Bello Bouba Maigari, Issa Tchiroma Bakary, Garga Haman Hadji, Hamadou Moustapha of de andere politieke elites van de oppositie zijn, op dit cruciale moment in het nationale politieke leven is het stil. strengheid. Niemand zegt het op dit moment, maar we vergeten niet dat de alliantie die bestaat tussen de macht en het noorden, nog steeds wordt beschouwd als een afspraak met Paul Biya en niet met de Rdpc.

Voor de zonen van deze regio’s, velen zullen hierboven niet nalaten te verklaren dat ze Paul Biya zullen steunen zolang hij aan de macht wil of kan blijven, maar zodra hij er niet meer is, zullen ze hun vrijheid afpakken. Deze houding heeft op zijn minst een strijdlustige intentie tegenover de zonen van de macht en nog veel meer bij de Mrc met zijn aanhangers, zelfs als dit niet openlijk wordt gezegd.

De andere factor die de zaken in de zin van de dreiging van wereldvrede in Kameroen compliceert, is de zeer onaangename sfeer binnen de regerende partij. Met het passeren van slogans die verder gaan dan het kader van politieke partijen, spreekt het voor zich dat het Noorden inderdaad rekent op zijn capaciteiten om de hoogste macht te verwerven en faalt om zeer duur te onderhandelen voor zijn toetreding tot de gelederen.

Het is het enige deel van het land dat zijn meningsverschillen snel tot zwijgen weet te brengen om een ​​gemeenschappelijk doel te bereiken. Het concept om kernenergie in reactoren te plaatsen mag de slaap van de macht niet vergemakkelijken. We herinneren ons de moeilijke momenten van de staatsgreep van 6 april 1984 toen Paul Biya het moeilijk vond om zijn macht te vestigen.

3- Maurice Kamto en zijn familie geven niet op
Sinds de presidentsverkiezingen van 7 oktober 2018, gevolgd door de eenzijdige proclamatie van zijn overwinning de volgende dag, is de leider van de Mrc nooit meer van het toneel verdwenen. Tussen post-electorale geschillen waar de regering veel publiciteit over had, witte marsen, gevangenisstraffen, boycot van de verkiezingen, huisarrest, de uitdager van Paul Biya bij de laatste verkiezingen, dezelfde die campagneleider was van Ni John Fru Ndi bij de verkiezingen De presidentsverkiezingen van 1992, een ander fel omstreden verkiezingsoverleg, hebben sindsdien de strip ingenomen en het aura ervan groeit elke dag in de publieke opinie.

De acht maanden in de gevangenis veranderden de macht van wat zijn aanhangers liefkozend de « paus van de wet » noemen, in een bewezen politicus ter plaatse. Wat haar overlastgevende macht in de ogen van de huidige macht versterkt, is meer de eer die het geniet binnen de Kameroense diaspora, met name rusteloos en vijandig jegens Kameroense leiders.

De problemen van de privéverblijven van de presidentiële familie in Genève of ambtenaar in Lyon in Frankrijk zeggen veel over hun keuze van de tegenstander. De laatste demonstratie tot nu toe is het concert van zijn familie, de geëngageerde artiest-muzikant Valsero die het ei vulde met de Zenith in Parijs, in aanwezigheid van Maurice Kamto en zijn vrouw. Bovendien is de leider van de Mrc in de loop van de tijd erg populair geworden in de regio’s van het grote Westen gevormd door de Littoral-regio’s, het Westen en grote steden zoals Yaoundé.

Als een wijs politicus heeft hij, door de laatste verkiezingen te boycotten, niet nagelaten het Engelstalige conflict centraal te stellen in zijn eisen en een nog grotere cast aan te trekken. Dit is des te meer zichtbaar dat binnen de macht, bepaalde strategen erop wijzen om het een bepaald verband tussen de separatisten en de Mrc te veroordelen. Het laatste beeld tot nu toe, zagen we in Parijs tijdens het concert toen een foto zwaaide met de beeltenissen van de separatisten; die de buzz op het web veroorzaakte.

Dit is dus een pool die zich in principe voorbereidt op de verovering van de macht in 2025. Opinion erkent ook zijn zeer sterke steun voor zogenaamde luxegevangenen. Hij had tijdens de presidentiële campagne ook erkend dat sommige van deze gevangenen hun plaats in de gevangenis niet hadden en dat hij ze onmiddellijk zou uitbreiden als hij werd gekozen.

4- De kwetsbaarheid van de mechanismen van machtsoverdracht
De grondwettelijke voorschriften wijzen de voorzitter van de Senaat aan als interim-voorzitter in geval van vacature in het presidentschap van de republiek wegens overlijden, ontslag of definitieve onbekwaamheid die door de Grondwettelijke Raad is vastgesteld. Indien deze op zijn beurt verhinderd is, wordt hij vervangen door zijn plaatsvervanger, volgens de rangorde van de Senaat, zoals bepaald in artikel 6 in lid 4 (a) van de basistekst.

De moeilijkheid van de implementatie van deze constitutionele realiteit zal afhangen of Kameroen toevallig in zijn geschiedenis langs deze weg is gegaan, van biologische gezondheid naar de top van de Senaat. Deze bepaling buiten Gabon na het overlijden van Omar Bongo Ondimba wordt steeds minder gerespecteerd. In Togo wordt, na de verdwijning van Gnassingbé Eyadema, de voorzitter van de Nationale Assemblee, die als interim moet optreden, buiten het land gesloten en de toegang tot het land ontzegd.

De rest die we weten, zal Faure Eyadema de teugels van de macht overnemen. Dichter bij ons, dit jaar, bij het overlijden van president Idriss Deby Itno, wanneer de Grondwet bepaalt dat de voorzitter van de Nationale Assemblee zal zorgen voor de interim, zal deze zich tegen alle verwachtingen in terugtrekken van het op zich nemen van deze verantwoordelijkheden. , alsof een intelligentie hem in deze richting had aangemoedigd.

Veel meer, de Rdpc, waarvan de president ambtshalve de partijkandidaat is voor de presidentsverkiezingen, toont momenteel geen emblematische of consensusfiguur die zijn huidige nationale president en bovendien president van de Republiek kan vervangen.

Het is een zeer moeilijke situatie omdat er op het niveau van alle regio’s duidelijk in een hinderlaag gelokte militanten zijn die zichzelf in de tuniek van de president, deze partij, zouden zien. De botsingen die gepaard gaan met de vernieuwing van de heersende klasse van deze partij, zeggen veel over de aard van de gretigheid die bepaalde actoren achter het gordijn bezielt in het perspectief van de zoektocht naar macht binnen de partij en aan de top van de staat.

Opnieuw op dit niveau lijkt Paul Biya het spel open te hebben gelaten, wat binnen een partij met de configuratie van een staat kan leiden tot veel van de meest onverwachte afwijkingen, echte bedreigingen voor de nationale vrede. Hoe dan ook, wat er ook gezegd mag worden, de man van 6 november 1982 heeft zijn laatste woord nog niet gezegd. Als veteraan van het Afrikaanse politieke toneel weet de publieke opinie dat haar stakingen zeer verwarrend en pijnlijk zullen zijn.

Hij die de indruk wekt van een sluimer, en iedereen die zijn stoel van binnenuit begeert de kans geeft om de totaliteit van hun strategie tegen hem te benadrukken, zal duidelijk meedogenloos zijn. Zoals Houphouët Boigny, het traditionele Ivoriaanse opperhoofd en staatshoofd, zei: men wijst niet de opvolger van een opperhoofd aan terwijl hij nog leeft, lijkt een stelregel te zijn die door Paul Biya is aangenomen. In dit traject, zoals in het land van de olifanten, dreigt deze opeenvolging veelbewogen te worden.

#postBiya #een #onvermijdelijke #grootschalige #crisis #zicht #Kameroen

Donnez votre avis et abonnez-vous pour plus d’infos

[gs-fb-comments]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Vidéo du jour: